Veroordeeld tot de kunst

Column

© De Bezige Bij

Ik las in de krant dat een snelheidsduivel veroordeeld is tot het lezen van een boek. De man moet van de politierechter het boek Tonio van A.F.Th. Van der Heijden lezen. Als hij het boek niet leest, dan is hij zijn rijbewijs voor drie jaar kwijt. Tonio is het relaas van het rouwproces van de schrijver die zijn zoon verloor in een verkeersongeval.

Een boek als bitterzoete straf. Geniaal. En met uitbreiding alle kunst als strafmethode.

Stel u voor. “De jury is tot een unaniem oordeel gekomen. De beklaagde wordt veroordeeld tot het boek ‘Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij’ van Jonathan Safran Foer, een concert van het koor en orkest van de Vlaamse Opera en een voorwaardelijke straf: de voorstelling ‘Zoals de dingen gaan’ van Peter De Graef.”

Zo’n straf snijdt dieper. Het is een confrontatie. Een roering. Een ontroering.

Schopenhauer zei ooit dat het niet gaat om het schouwen van de kunst, wel om de aanschouwing van een Idee – de Anschauung. Door kunst ervaren we onmiddellijk een werkelijkheid. Goede kunst brengt inzicht. Al is het onderwerp je onbekend. Want een goede voorstelling, tentoonstelling, muziekstuk of theatertekst, is altijd verbonden met universele herkenbare gevoelens, ongeacht het thema. Feiten kunnen deze Anschauung niet uitlokken. Leer in de klas over de Tweede Wereldoorlog of kijk naar Schlinders list. Betaal een boete of lees over het verlies van een zoon in een verkeersongeval.

Natuurlijk spreek ik voor mijn eigen winkel. Ik wandel graag door de gangen van de kunst. Ik graai graag in de schappen van de talloze rekken. En ben vooral overtuigd van haar belang.

Maar u als cultuurliefhebber ook.

U weet: kunst maakt de wereld beter om in te leven. We pleiten samen voor de zoete straf van de kunst. Maar vooral voor het zoete plezier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s