Knetterende poëzie in Koningsblauw

Dat poëzie nog steeds fris en knetterend kan zijn, bewijst Koningsblauw. Het poëzieprogramma van Behoud de Begeerte serveert weer een verrassend orkest van verschillende klankkasten die de kracht van het woord vieren. Zowel gevestigde waarden zoals Judith Herzberg, Leonard Nolens, Jan Vanriet en Josse de Pauw als frisse nieuwkomers Maud Vanhauwaert, Marije Langelaar en Ellen Deckwitz lezen voor uit eigen werk en eren De Coninck van de poëzie voor de laatste keer.

Koningsblauw ging in 2002 in première, vijf jaar na de dood van Herman De Coninck. Deze laatste editie zet de man die zijn volk poëzie leerde lezen opnieuw centraal, samen met andere groten Rutger Kopland en Gerrit Komrij die recent overleden.

Elk gedicht in het poëzieprogramma krijgt de best mogelijke lezer (met monotone, sprankelende, humoristische,serieuze, zachte, dominante of zelfs vervelende toon) : de schepper zelf. De schepper van het grote in het kleine. “Wij zijn als mens nietig en bespottelijk maar in een gedicht wordt ons leven net iets groter, absurder of beter”, zegt Komrij, die weer even herrijst op groot videoscherm.

Vechten tegen de sterfelijkheid als kleine mier. Dat deed Herman de Coninck ook. ‘Poëzie was het geluk om een paar woorden te vinden die even bij elkaar wilden  horen voor de dood ons kwam halen’, schreef schrijver en vriend Rutger Kopland bij Hermans overlijden. De dood is hem komen halen, maar zijn taal is na vijftien jaar nog even springlevend.

Schrijven is even onsterfelijk zijn. En ook luisteren naar poëzie is voor ruim twee uur onsterfelijk zijn. Daarom moet u naar Koningsblauw gaan kijken. Om de traagheid te vieren. Om te wandelen in andermans landschap. Om te wandelen in het uwe. En om bijna het leven te begrijpen.

Zoveel stemmen, zoveel muziek en zoveel gedichten liggen natuurlijk zwaar op uw maag. Zoals na heel veel lekker eten.

Koningsblauw komt nog langs Gent op 29 november, langs Genk op 30 november en langs Leuven op 2 december.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s