Katelijne Damen speelt ‘Orlando’

Om even de culturele impasse van ‘den blok’ te doorbreken ging ik woensdagavond naar Orlando, de eerste monoloog van Katelijne Damen. En die is meteen goed
voor een theatertip.

7589_koenbroos_jpg
Foto: Koen Broos

Als Katelijne Damen op het podium wacht tot het tijd is en het geroezemoes is uitgestorven, bedenk ik het me weer. Hoe een actrice bij een monoloog een leeg podium plots moet vullen met rijkdom. Echt leeg is het podium natuurlijk niet met een regisseur als Guy Cassiers. Ook ditmaal zorgt hij voor een indrukwekkende beeldinstallatie.

Voor Damen is het haar eerste monoloog en meteen een ambitieuze: een bewerking van het boek van Virginia Woolf.

Katelijne Damen, dame én meisje, beweegt zich elegant door het verhaal. De lange monoloog is geen gemakkelijke uitnodiging, maar je krijgt er veel voor terug als je erop in gaat. Damen verinnerlijkt de prachtige taal en filosofie van Woolf, die met ‘Orlando’ zowat alle conventies van een roman aan haar laars lapte. Een eeuwenlang leven, een geslachtsverandering, abrupte tijdssprongen (na een eerste ontmoeting: “En toen waren ze verloofd”) : in dit verhaal verloopt het heel natuurlijk.

Damen dompelt ons onder in een magisch realistische wereld, een taalfeest over identiteit, een vrijgevochten vrouw (oorspronkelijk man) en verandering die eigenlijk geen verandering blijkt te zijn. Enkele momenten zijn zo beeldend, alsof je ze zelf mee mag beleven: een omhelzing met de natuur, werken op een schip.

Op die momenten, waarbij ik helemaal overleun in het moment en vergeet in een theaterzaal te zitten, besef ik dat Katelijne Damen ondertussen het podium met subtiele penseelstreken tot een taalrijkdom heeft geschilderd.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s