Isbells verrast in Roma

Zonder bepaalde verwachtingen betreed ik de buik van de Roma, de mooiste zaal van ’t stad (en ’t stad is ’t land, dus bij uitbreiding heel België). Ik kom er voor Isbells, die ik en velen vooral kennen van nummers als As long it takes, Reunite en Elation. Veel verder had ik helaas nog niet in hun oeuvre kunnen graven, ze stonden ergens op mijn gigantische en met de dag groeiende dit-moet-je-nog-uitchecken-lijst. Ik had dus geen groot idee van hoe de avond zou verlopen en dat was mooi, want ik werd overvallen, als door een charmante dief in de nacht.

179288_10151317580902358_589526154_n
© Isbells facebookpagina: “My view for tonight… what a marvelous old venue…De Roma/Borgerhout… see you…”

True Bypass

De avond begint met het voorprogramma van True Bypass, een project van Chantal Acda (tevens lid van Isbells) en Craig Ward (ex-dEUS). Helaas zorgen deze twee veelbelovende ingrediënten in de vorm van twee getalenteerde muzikanten niet voor een verrassing. Zij kan zingen, ja. En hij gitaar spelen. Maar na één nummer verliezen ze ons al een beetje door de eentonige, weinig verrassende set. Ze brengen kleine intieme liedjes over groot verdriet met gitaargetokkel en tweestemmigheid. Zoals we het al honderd keer hoorden. Zijn mooi gitaarspel en haar engelenstem kunnen de weinig originele nummers niet redden. En haar onhandige bindteksten al zeker niet.

Isbells

Groot is het contrast met het hoofdprogramma. Isbells zet meteen heel sterk in met Stoalin en trekt meteen alle registers open: van voorzichtig en ingehouden openbrekend tot een grootse sound.

Heel het optreden hanteert de groep een spannende en verrassende set, gewapend met instrumenten die ze wisselen als vrouwen hun kleren: drum, djembé, gitaar, melodica, trompet, xylofoon en iets bijzonder futuristisch dat lijkt op een kruising tussen een laptop en een gitaar en waar al even futuristische geluiden uitkomen.

Isbells combineert de rijkdom van Fleet Foxes met de breekbaarheid van Bon Iver en raakt zowel folk, pop, rock als post-rock aan. En omarmt de mooie paradox van zowel voorzichtig als groots en kosmisch te klinken.

Hun nummers rekken zich uit als een wijds landschap. Soms ijl en mysterieus door de ingehouden speelstijl en de etherische stemmen van Gaëtan Vandewoude en Chantal Acda. Soms breder en steviger of voorzichtig vrolijk (want we hoeven niet altijd in een bad van melancholie te verdrinken). Veel bindteksten zijn er niet, maar naarmate het optreden vordert, wordt er meer gepraat en wint de groep ook muzikaal aan zelfvertrouwen.

Wie had verwacht dat hun intieme, kleine liedjes niet overeind zouden blijven een heel optreden lang, kreeg ongelijk. Allereerst hebben ze op hun nieuwste CD heel wat geëxperimenteerd met een ander geluid en bewezen dat ze tot meer in staat zijn dan breekbare folknummers. Ten tweede viel dat live nog eens extra op met enkele gedurfde en totaal onverwachte keuzes, zoals de cover Wolf like me van TV On The Radio. Met snoeiharde elektrische gitaren en drums als mokerslagen verrasten ze iedereen in de zaal.

Daarnaast werden we natuurlijk ook getrakteerd op de typische Isbells-sound met onder andere Reunite als voorlaatste nummer, dat er boenk op zat. Eén moment in het nummer valt alles even stil met zacht geplingel en een mooie zanglijn: zo ontroerend dat ik een minuut even niet adem. Het laatste nummer wordt langzaam opgebouwd en uitgesponnen. Op het einde komen de geweldig energieke drummer en de zangeres/ xylofoniste achter hun instrumenten vandaan en zingen vooraan op het podium aandoenlijk  een tweede stem mee.  Wanneer de groep daarna afgaat en een enorm applaus krijgt, waan ik mij even op Rock Werchter – jawel, in de Roma!

Hun eerste bisnummer is een akoestische versie van Baskin’, zonder microfoon gezongen en ondersteund door trompet, gitaar en banjo. Een klein en ontroerend moment, met z’n allen vooraan bij elkaar staand. Dit is een tweede kans om perfect af te sluiten, maar er worden nog twee nummers tegenaan gesmeten: Heart Attacks en I’m coming home. Het enige kleine foutje op dit steengoede optreden. Want wat een verrassende, ontroerende en interessante trip!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s