Kommil Foo: breken en geheeld worden

Met de voorstelling Breken keren de mannen van Kommil Foo terug tot de essentie. Ontdaan van veel tierlantijntjes, blijft er vooral puurheid over. Daarbij geldt nog steeds hun gouden recept: het perfect balanceren tussen ontroering en hilariteit.

Dat Mich en Raf Walschaerts perfectionisten zijn, is elke keer te merken aan hun uitgekiende shows. Ook Breken is weer een perfect georchestreerde puzzel, maar met zo’n naturel en spontaniteit gebracht alsof de twee broers alles ter plekke verzinnen. Daaraan herken je de Grote Meneren: zo’n moeilijk métier een koud kunstje laten lijken.

Met hun geestige repliek op laatkomers in de zaal en het openingsnummer Linkerschoen sleurt Kommil Foo je meteen mee in hun kwajongensuniversum waar lachen en wenen hand in hand gaan. Het eerste nummer is ijzersterk in eenvoud en blijft kleven, maar niet voor lang, want meteen daarna wordt alles gelouterd met geweldige absurditeit.

De tragedie sluit de komedie niet uit, en omgekeerd. Alles in onlosmakelijk verbonden, ook in deze show: absurde verhalen over een man in een luciferdoosje of over een prinses die wild wordt van een gebocheld monster, én de onderliggende sublaag (uitleggen aan je vrouw dat je haar bedrogen hebt, het-niet-meer-kunnen, breken). Bitterzoet lachen met treffende herkenbaarheid, verdriet verpakt in blinkend inpakpapier.

Hoe sterk Breken ook is, hun vorige voorstelling Wolf was qua show net dat tikkeltje beter: een harmonieuzer geheel waarin thema’s op een organische manier terugkomen, een knap gecomponeerd kunstwerkje. Toch biedt Breken een meerwaarde die hun vorige voorstelling minder had: pure, oprechte nummers die zo diep onder je huid kruipen dat je er emotionele jeuk van krijgt, zoals Potvis.

Van mij mogen deze aaibare en getalenteerde heren elke avond in mijn woonkamer vertoeven, vooral nu ze bij de bisnummers ook nog eens Hij die wacht en  Madrid (mijn absolute favoriet) onder het stof haalden.

Deze show is breken en geheeld worden: cabaret comme il faut.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s