Oeganda: duizend problemen, duizend mogelijkheden

Een kleine gemeenschap in het stadje Entebbe. Op microschaal zie je hier de grote problemen van het land vertaald, zoals corruptie en armoede. Maar ook de schoonheid van de parel van Afrika. “Hier in Oeganda is alles nog mogelijk”, zegt Els De Temmerman, de Belgische journaliste die haar hart aan het land verloor.

DSC00826

Entebbe. Hier passeert heel de wereld maar een eindje verderop van de luchthaven lijken de inwoners daarvan niet echt te kunnen profiteren. We krijgen een rondleiding door een klein district van de stad. Hoewel het niet veel voorstelt met zijn kleine oppervlakte en armetierige huisjes, loopt de leider er rond met de trots van een koning. “Dit dorpje is even oud als de schepping”, zegt hij. “Toen God de aarde creëerde, creëerde hij ook dit dorpje. Ik hoop dat ik de eer mag hebben om nog minstens vijftien jaar de leider te zijn van deze plaats.”

Religie speelt een grote rol in zijn leven, zoals bij de meeste Oegandezen. In Entebbe leven mensen met verschillende religies naast elkaar. Ook in dit deel van de stad zijn katholieken en moslims buren, zonder veel problemen. “Er zijn inderdaad weinig problemen tussen de religies onderling in Oeganda”, zegt Els De Temmerman. “Maar ik heb wel het gevoel dat religie hier een business is. Sommige priesters zijn bijvoorbeeld enorm rijk en vragen veel geld van de bevolking. Je kan de mensen hier veel wijs maken. Als je maar genoeg bidt, dan zal het wel allemaal in orde komen.”

Waar er zoal voor gebeden wordt? Voor kinderen bijvoorbeeld. “Ik heb zelf twaalf kinderen”, zegt de bestuurder van het dorpje. “Voor Afrikanen geldt: hoe meer kinderen, hoe meer aanzien. Ik zou er eigenlijk zelfs twintig willen hebben maar dat kan ik niet betalen. Ik hoop ook dat één van mijn kinderen later het dorp kan leiden.” “De aanvaarding van anticonceptie is nog altijd een groot probleem”, vertelt Els De Temmerman. “Terwijl vrouwen tegenwoordig eigenlijk minder kinderen willen. Maar ze hebben niet altijd de toegang tot voorbehoedsmiddelen. En veel kinderen hebben blijft een groot statussymbool. Ook de politiek van president Museveni steunde heel hard het hebben van veel kinderen. Daar blijkt hij nu toch een beetje van terug te komen want er is veel moedersterfte omdat vrouwen niet genoeg kunnen herstellen tussen twee geboortes in.”

De bestuurder van het dorp in Entebbe neemt ons mee naar het bootatelier. Het dorp ligt vlak aan het water en vissen is dan ook één van de belangrijkste economische activiteiten. Een werknemer van het atelier leidt ons met plezier rond. “Hier leren we studenten om boten te maken en we doen hier ook aan de commerciële constructie van boten”, legt hij uit. “We leven hier van het vissen en van het maken van boten.” Al is het niet altijd gemakkelijk om hiermee rond te komen. “De regering geeft ons weinig kapitaal dus we zijn heel afhankelijk van bestellingen.”

Het is de teneur in zowat elke sector in Oeganda. Door de hardnekkige corruptie komt het geld niet terecht waar het echt nodig is. “Corruptie is hier een enorm probleem en het lijkt alleen maar toe te nemen”, zegt De Temmerman. Ook de leider van het dorpje zucht als hij het woord in de mond neemt. “Het is overal. Maar gelukkig zijn er wel instanties opgericht die het doen en laten van de regering moeten opvolgen en zo controleren waar het geld naartoe gaat. Maar corruptie zal altijd deel zijn van dit land.”

En dat werkt ook de armoede in de hand. “Naast criminaliteit is werkloosheid hier het grootste probleem in het dorp”, zegt de leider. “Wanneer toeristen naar Oeganda komen, hopen de inwoners geld te krijgen. Ze denken dat jullie heel rijk zijn.” We merken het aan de reacties van de dorpelingen. Ze ontvangen ons joviaal en we krijgen verschillende ‘hi’s’ en ‘how are you’s’ toegeworpen. Maar eigenlijk hopen de meesten dat wij met zakken geld komen smijten. “De mannen hier vragen of jullie geld komen geven”, lacht de leider. “Ik heb hen gezegd dat het land geld krijgt door jullie verblijf in hotels en restaurants. Ergens profiteren we dus toch een beetje mee.”

De leider van het dorpje in Entebbe kaart het al aan: Oeganda heeft nog een lange weg te gaan. “Er zijn verschillende problemen en spanningsvelden”, zegt De Temmerman. “Zo is er de dominante politieke positie van de president, de toenemende corruptie, de bevolkingsexplosie die op termijn voor problemen gaat zorgen. Maar ik denk niet dat het land op ontploffen staat, het is hier al een tijd rustig. En Oeganda heeft het al allemaal gehad: een dictatuur, oorlogen. Daar wil niemand naar terug.”

Enkele dagen later stappen we in Entebbe weer de vlieger op. Naar het kreunend continent Europa. Als we binnen enkele jaren terug komen, zal Oeganda misschien wel grondig veranderd zijn. “Ik zou niet weten wat ik in België zou moeten doen”, zegt Els De Temmerman. “Hier kan ik nog zoveel doen en betekenen.” Door ons vliegtuigraampje zwaaien we naar deze grote postzegel. Oeganda, het land waar alles nog kan gebeuren.

 

Maren Moreau

Deze productie is gemaakt in het kader van het journalistieke trainingsprogramma Beyond Your World van Thomas More in Mechelen. Beyond Your World wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s