Recensie At Home @FilmFest Gent

Met At Home levert Athanasios Karanikolas een prachtig onderkoeld drama af over de Griekse financiële crisis. Geen woord en geen beeld is te veel.

De Grieks-Duitse productie vertelt het verhaal van Nadja, een huishoudster die al jaren in een rijk gezin werkt en er als familie wordt beschouwd. Tot ze plots ziek valt, de familie door de financiële crisis in geldnood geraakt en zij dus haar ontslag krijgt.

Deze ingrijpende gebeurtenis legt de klassenverschillen opnieuw bloot en doet de goede relatie tussen Nadja en het gezin wankelen. Toch legt de vrouw zich erbij neer en probeert met de tanden op elkaar haar leven te herschikken.

Het drama ontvouwt zich zonder veel onverwachte wendingen maar raakt des te meer. At Home heeft veel weg van het sociaal realisme à la Dardennes zonder muziek en overbodige franjes. Het ongezegde heeft vaak meer betekenis dan het gezegde. Het blijkt in ieder geval de juiste stijl voor dit soort verhaal.

Naast de poëtische eenvoud waarmee het verhaal verteld wordt, valt vooral de verbluffende esthetiek van de beelden op. De architectuur is één van de hoofdrolspelers en de bijzondere villa waar het verhaal zich afspeelt wordt een spelonk van licht en schaduw dat een sluipend drama herbergt. Het zacht en aards kleurenpalet, de verrassende camerabewegingen en treffende beelden maken van At Home een cinematografisch pareltje.

De regisseur verfilmt het verhaal van Nadja op een haast vrijblijvende, observerende manier zonder de kijker iets op te dringen. Maar voor je het weet blijft de prent, na het laatste trefzekere beeld, aan je hart kleven.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s