ONE Festival: vrijdag

Ik had al eens de eer om de organisatoren van ONE Festival te interviewen voor ons magazine Eksentriek en nu kon ik voor de derde keer genieten van hun muzikaal feest “voor vrienden en vrienden van vrienden” in Haacht. Die slogan telt na een groeiend aantal festivalgangers en ronkende line-up nog steeds. Een knullige presentator met onnozele chirohumor en Haachtse tongval en een grotendeels lokaal publiek variërend van jonge festivalmaagden en sympathiserende ouders tot fervente ONE-gangers en enkele weggelopen excentrieke exemplaren.

Dat jeugdbewegingsgehalte is een valkuil voor een steeds groter wordend evenement dat muzikaal de vinger aan de pols houdt. Maar het is tegelijkertijd ook de charme: bekende gezichten opspeuren in het publiek, de kloof dichten tussen publiek en podium, volksheid omarmen in plaats van een afgelikt evenement. Vraag is hoe lang ze dit kunnen volhouden.

Anyway, de eerste avond van ONE hadden de organisatoren al een mooi lijstje namen gesprokkeld. Voor De Nieuwe Lichting-winnaar Amongster waren we helaas te laat, gelukkig waren we wel op tijd om de grauwe elektronica van Vuurwerk voorgeschoteld te krijgen. Vergeet die festivaltent op de Haachtse weide. Denk: Berlijnse bunkers en nachtelijke zwerfsessies langs groezelige straten. Vuurwerk heeft maar enkele minuten nodig om die illusie helemaal te verzilveren met hun muziek die zowel intiem als bedreigend klinkt. De driekoppige band steekt bezwerende beats af en bassen die in uw keel zwellen. Het contact met het publiek blijft beperkt tot een minimum, alle ogen worden meteen naar het scherm gezogen met knappe maar soms wel erg macabere visuals waarin zowel de bandleden als Max Colombie figureren. Nee, een kleurrijk vuurwerkfeestje is dit niet. Wel een sfeervolle spannende trip die na een kleine inzakking in hun set weer opflakkert met de aanstekelijke remix van Balthazars Bunker. Knap. Alleen jammer dat het publiek nog niet helemaal mee wil.

Nadat het vuurwerk is afgeschoten het feestje opnieuw opgang trekken, het is geen cadeau. Toch blijkt Lohaus op het eerste gehoor toegankelijker en mikt meteen op de benen. Aanstekelijke synths en drums, dansbare melodieën, vleugje mysterie. En daarover een opmerkelijke, nasale stem gesmeerd. Qua productie zit het allemaal snor. Net als het hipsterexemplaar op de bovenlip van de zanger en dito kledingstijl. Maar live kan de band nog groeien: hoe sprankelend de set ook begint, na een tijdje zakt hij in en blijft verder slepen. Ook die uitgesproken zangstijl is wennen, zeker wanneer de instrumentatie wegvalt. Desalniettemin: fijne en muzikale triphop waaraan niet in de studio maar op het podium nog gesleuteld moet worden.

Het publiek reageert tot nu toe wat lauw op al dat muzikaal lekkers. Pas met Larry Gus lijkt iedereen eindelijk helemaal wakker te worden. En je zou voor minder uit een kleine coma ontwaken. Larry Gus zijn set lijkt aanvankelijk een freakshow: hij springt gekke choreografietjes bij elkaar, maakt al roepend geluiden met zijn mond terwijl hij beats uit zijn apparatuur tovert. Zijn bindteksten zijn niet minder freaky, zoals die monoloog over een “finger in my asshole and I put it like this and then this…” Al gauw speuren wij de zaal af naar zijn verplegend personeel maar Larry roept ons snel tot de orde en krijgt langzaamaan heel de tent mee. Ja, dit is een krankzinnige set. Maar wàt een muzikale onemanshow met eigen geluiden die naadloos aansluiten bij zijn beats en opzwepende ritmes die een hele Afrikaanse stam lijken te verraden. Een zeer vermakelijke afsluiter van een fijne festivalavond die jammer genoeg alleen in één tent doorgaat en nogal snel gedaan is. Maar dat is ook onze schuld, want voor de lange festivaldag zaterdag wanneer alle festivalpoorten helemaal opengaan, moeten wij passen. Volgend jaar zijn wij er weer. En twee dagen. Beloofd.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s