Recensie Carol

Carol vertelt het verhaal van de romance tussen de jonge winkelbediende Therese en de chique huisvrouw Carol. In het New York van de jaren ’50 wordt lesbische liefde nog beschouwd als een misdaad. Het gevolg is dat de twee vrouwen hun liefde heimelijk moeten verstoppen en dat Carol zelfs de voogdij over haar dochter dreigt te verliezen.

De film is geparfumeerd met een zweem nostalgie en een poederachtig kleurenpalet dat je zo zou willen aanraken. Zo is er de scène waarbij Therese mijmerend door de autoruit kijkt en lichtflitsen en voorbijrennende jongetjes op straat gadeslaat. Haast zo esthetisch perfect gefilmd dat je netvlies zwaar wordt van zoveel schoonheid. Ode dus aan Ed Lachman die door in oud formaat te filmen en door oog te hebben voor kleur, licht en nuances kleine schilderijtjes creëert.

Regisseur Todd Haynes voegt hier een subtiele vertelstijl aan toe, assorti met het verhaal. Het liefdesspel tussen de twee vrouwen is een ellenlang aftasten, alsof het nooit echt gaat gebeuren.

Die sobere en zuivere toon en de grote esthetiek van de film lijken in het begin misschien iets te gepolijst. Maar langzaamaan voert dit romantisch pareltje je mee. Niet in het minst door de fantastische vertolkingen van Cate Blanchett en Rooney Mara die gelaagde personages neerzetten die je nooit helemaal kunt vastpinnen en waarbij de verhoudingen steeds subtiel verschuiven.

Op het eerste zicht lijkt Carol een subtiele film maar onder de zweem van esthetische rust klopt hevig  de “sweet unrest” zoals John Keats verliefdheid beschreef en die tot een prachtige aanzwellende finale komt.

(Foto: (c) gf)

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s