Dan San & Andrew Bird @ Les Nuits

Dan San

Meestal verdwijnt een voorprogramma al snel in de marge van de avond en wij waren gekomen voor Andrew Bird. Het gebeurt zelden dat het voorafje het hoofdgerecht overtreft. Maar zondag in het Koninklijk Circus in Brussel was dat het geval, excuse me Mr. Bird.

Het was natuurlijk geen typisch voorprogramma, de Waalse band Dan San kreeg ruim anderhalf uur om z’n ding te doen en hun nieuwe plaat voor te stellen.Het is jammer dat er in België nog steeds een figuurlijke en fysieke grens bestaat als het gaat om muziekexport tussen Vlaanderen en Wallonië, ondanks de universele taal van de muziek. Zo is Dan San nog een goed bewaard geheim in Vlaanderen, al mochten ze onlangs op sessie bij Studio Brussel. Voor ons waren ze ook nog onbekend maar het was meteen een coup de foudre. Het gebeurt niet vaak, dat totaal onbekende muziek je meteen bij je nekvel grijpt en de hoofdact van erna al doet vergeten.

Dan San brengt new folk met weelderige indieharmonieën die af en toe lonken naar Fleet Foxes. De zeskoppige band heeft van zichzelf al een kleurrijke sound maar voor de gelegenheid werd daar nog een strijkersorkest aan toegevoegd. Hun nummers zijn rijk gearrangeerd en live krijgt elk instrument en elke muzikant zijn plaats. Soms klinken ze lieflijk en dromerig, dan weer stevig en schilderen met verschillende laagjes een scala aan landschappen. Hun uitgekiend geluid en warme samenzang doen hun stuntelige en timide bindteksten meteen vergeten. Vooral wanneer ze plots over de rand van het podium gaan zitten, het publiek recht in de ogen kijkend, om even akoestisch verder te gaan. Als een engeltje spreekwoordelijk op uw tong kan pissen dan ook in uw oren. Misschien komt het doordat we in een periode in ons leven zitten dat het rommelt maar even worden we – een traan wegpinkend – verheven boven ruimte en tijd en proeven we het bitterzoet. Dan San heeft de kleur van het leven gevangen.

Andrew Bird

Het is licht ondankbaar om na Dan San aan te treden, al ben je eigenlijk het hoofdprogramma. Het publiek zit vol, als na een goede maaltijd en het duurt even voor het mee is met de Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist. Maar Andrew Bird is een artiest in hart en nieren die niet veel versiersels nodig heeft om een goede song te brengen. Geflankeerd door drie muzikanten en gewapend met zijn loop station, weet hij met weinig middelen een rijke en pure sound op te roepen. Bird is een begenadigd violist en bedenker van sterke melodieën en toont zich zelfs virtuoos in zijn fluitpartijen, naar analogie met zijn naam. Three white horses is één van de beeldende en ontroerende hoogtepunten samen met Left Handed Kisses, het mooie liefdesduet dat zelfs zonder Fiona Apple overeind blijft.

Het Koninklijk Circus blijkt de perfecte schuilplaats voor de singer-songwriter die soms aan Eels doet denken en in de hoogste noten zelfs aan Thom Yorke. Al kan de man wel nog aan zijn charisma werken, hij blijkt meer artiest dan performer. Zijn set zet hij meteen in, een korte “çava?” kan er nog net af voor hij zonder het antwoord af te wachten weer begint aan een volgend nummer. Soms heeft het wel iets komisch, zijn droge humor als snelle bindtekst.

Maar ook op het einde gaat hij zonder veel tralala af. Gelukkig komt hij na een luid applaus terug voor enkele bisnummers, waaronder Give It Away, gezongen met aan weerszijden zijn twee gitaristen, zingend door één microfoon. Minder pop deze keer maar onversneden americana en het lijkt alsof op dat moment pas het publiek (nog murw geslagen van Dan San) helemaal los komt. Veel interactie moeten we niet verwachten maar luisteren doen we wel. Naar een grote artiest die een sterke en gebalde set neerzet, als het perfecte dessert na een onvergetelijke muzikale avond.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s