Bastille For Life: geoliede machine van hartjesveroveraars

Meer dan 70 000 euro bracht Bastille For Life op. Studio Brussel en Unicef mogen de fans van het eerste uur en hun gretige smshandjes dankbaar zijn. Het mocht dan ook niet verbazen dat nog voor het aantreden van Bastille de Ancienne Belgique al een beetje stoomde door het enthousiasme van de gelukkige winnaars.

Ze werden meteen getrakteerd op Sent Them Off! uit het nieuwe album Wild World. De puike radiosingle wordt – net als enkele andere nummers op de plaat – doorspekt met geluidsfragmenten uit films. Al zijn die culturele referenties niet nodig om hun alternatieve pop te verteren. Ook live werd die moeiteloos naar binnen gelepeld.

Als je heel goed luistert, hoor je nu enkele meisjes voor de eerste keer klaarkomen – Hamza

Met hun bekende formule van grootse refreinen, aanstekelijke gitaren, synths en koortjes veroverden ze meteen vele meisjesharten. Al hadden de looks en aandoenlijke dancemoves van Dan Smith daar ook iets te maken, zeker toen de man als standaard nummertje tijdens Flaws het publiek introk. “Als je heel goed luistert, hoor je nu enkele meisjes voor de eerste keer klaarkomen”, opperde mijn gezelschap Hamza. Één meisje seinde zelfs de niet geheel ondubbelzinnige boodschap “Can I have your drumstick please” door die de zanger van haar smartphone aflas. Een drumstok kreeg ze, al betwijfelden we of ze daar nu mee bevredigd was.

Het verbaasde ons dus dat de eerste flauwvaller in onze buurt er één van de mannelijke soort was. Al kan Bastille naast jonge meisjes natuurlijk ook mannen en ouder volk bekoren. Bastille is zo één van die groepen waar je weinig kan op tegen hebben. Ja, ze klinken commercieel. En ja, ook wel voorspelbaar en zonder veel diepgang. Maar als wij dat baslijntje van Good Grief, dat meebrulbaar refrein van cover Of The Night en Smiths indrukwekkende livestem tijdens Pompeii horen, dan denken wij al gauw: wha-eva.

Bastille klonk in de AB als een geoliede machine. En bij gebrek aan gesputter en gemorrel kroop er dus doorgaans weinig ziel door de noten heen. Maar grootse en meeslepende melodieën brengen is ook een métier. En die hebben zij absoluut tot kunst verheven, zowel op de radio als live.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s